ÖNTÖZÉSI ÚTMUTATÓ

Tartalom:

1. Top 10 tanács az öntözéshez
2. A gyepek öntözési elve
3. A gyepszőnyeg öntözése
4. A fűmagvetés öntözése

 

TOP 10 TANÁCS AZ ÖNTÖZÉSHEZ  1.

Öntözési útmutató

 

1. A kiadós nyári égszakadásos esők nem kiadósak minden növénynek, mivel csak a talaj felső szintjét nedvesítik át. Helyettesesíteni nem tudják a mély öntözést, mert a gyors elfolyás miatt nem tud mélyen felszívódni a talajba. A meleg hatására pedig a felső talajrétegből is hamar elpárolog.

2. Tévhit, hogy a nyári kánikulában nem szabad a gyepet és a növényeket megöntözni! De szabad, sőt kell is. Olyannyira, hogy a definiált öntözések között is megtalálható frissítő öntözés néven. Alkalmazzuk a növény leveleinek a lehűtésére, lankadásának a megszüntetésére. Esőszerű öntözéssel használva, kis adagokban kijuttatva a vizet a növényekre és a talajra, megóvó, frissítő hatást érünk el.

3. Az öntözés optimális időszaka a késő este és a kora hajnal. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt van ideje a víznek mélyre szivárogni a gyökérzónákba, és a párolgási veszteség is alacsony.

4. A frissen ültetett nagyméretű fák gyökeresedésének folyamata évekig tart, ezért az első néhány évben nagy fontossággal bír a megfelelő öntözés, különösen a nyári időszakban.

5. A fáknak, bokroknak, sövényeknek alapos öntözésre van szükségük az őszi hónapokban.

6. A balkonládákban, dézsákban, cserepekben, kaspókban élő növényeknek naponta szükséges, hogy öntözővízhez jussanak. A jó vízáteresztő képességű talajuk nem jó vízmegkötő funkcióval bír, ezért könnyen kiszárad.

7. A takarásban élő növények megfelelő öntözés hiányában hamar kiszáradnak.

8. Ha örökzöldeket, különösképpen Leylandii hamisciprusokat ültettünk sövénynövénynek, akkor a csöpögtetést a beültetés követő eredési időszak után állítsuk át a napi öntözésről heti egy alkalomra. Azonban ilyenkor akár egész napig terjedő ideig. Ellenkező esetben ezek a gyorsan növekedő nagyméretű örökzöldek a következő szélviharban mind kidőlnek attól, hogy a felszíni öntözés miatt a gyökérzetük nem kúszott mélyebb tartományokba és képtelen megtartani a saját megnövekedett súlyát.

9. A sárgult és elhervadó levelek jelenségét nem csak a vízhiány okozza! Ezt a tünetet akkor is megfigyelhetjük, ha a túlzott öntözés hatására a talaj tápanyag utánpótlása kimerül. Ne fokozzuk az öntözés mennyiségét, ha egyébként elégségesnek ítélhető. Gyanakodjuk a tápanyag hiányra.

10. A gyakori locsolás ront a talaj szerkezetén, és kilúgozza a tápanyagokat a talajból. Gyengíti a levegőző képességét, és a gyökerekhez nem jut el a mélyebb rétegekbe.

 

A GYEPEK ÖNTÖZÉSI ELVE  2.

Gyep öntözése

 

A gyep minőségét három összetevő határozza meg. A legfontosabb a mag minősége, majd az öntözés, és csak harmadlagos fontosságú a talaj minősége. Láthatjuk tehát, hogy a magát reprodukálni való képessége után a gyepnek a legfontosabb dolog a víz!

Ha valamit nem szeret a pázsitfű, akkor az a szélsőség. Ugyanolyan rossz hatással van rá a megfelelő mennyiségtől való eltérés a több, és a kevesebb irányába is. Kertünk büszkeségének, a gyepnek lételeme a víz! Mivel a legtöbb helyen a talaj is és a gyep is adott, ezért az öntözés válik kulcsfontosságú tényezőjévé annak, hogy ez a büszkeségünk meg is maradjon!

Ezért fontos tudni, hogy mennyit, mikor, és hogyan öntözzünk!

 

A gyep öntözése

Amikor a gyepet napi rendszerességgel, akár több alkalommal is öntözzük, akkor a gyep gyökérzete nem fog leereszkedni mélyebb rétegekbe, hanem a felszín közelében maradva keresi a számára fontos tápanyagokat és a vizet. Ezzel az öntözési ciklussal egyáltalán nem ösztönözzük a gyepet, hogy a gyökérzetével mélyebb régióba szívja fel a nélkülözhetetlen anyagokat.

Amikor a gyepet ritkábban, több naponta csak egyszer, viszont nagy mennyiségű vízzel öntözzük, akkor a gyökérzete kénytelen mélyebb régiókba húzódni, hogy állandó nedvességre találjon. Ekkor a gyep gyökérzetének egy jóval szélesebb réteg áll a rendelkezésére a tápanyag és a víz felszívására.

Az egészséges gyepek gyökérzete 30 cm mélyre is lehúzódik.

Erős gyökérzetű gyep = egészségesebb, szebb, taposást tűrő gyep!

 

 

Öntözési javaslatok

Öntözési javaslatokA gyep helyes és tudatos öntözése nem pusztán a környezetünk esztétikai értékének növelése az uralkodó gyepek maximális szépsége által, de meglehetősen víztakarékos tevékenység is. Mindenképpen víztakarékosabb megoldás annál, mint a vezérlőbe egyszer beírt programot bekapcsolva hagyni minden tavasztól, hogy az automata öntözőrendszer végezze a dolgát.

Az évszakoktól függően a gyep pótolt vízigénye is különböző. Néha kevesebbet, néha pedig többet igényel, mint máskor. Ehhez még csak az automatika programján sem kell változtatni, mivel a modern automatikákban be van építve egy százalékoló funkció, amellyel ügyesen lehet követni az aktuális időjárási viszonyokat. Használatával elkerülhető a gyep alul-, vagy túlöntözése is.

A tavasz és ősz évszakában a gyepet elegendő az 2-3 naponta egyszer megöntözni. Alkalmazkodva az aktuális hónap hőmérsékleti és csapadék viszonyához.

A forró nyári időszakokban naponta öntözze. Amikor kánikula van, akkor kiegészítve több kisebb frissítő öntözéssel is. A kánikulai stressz elkerüléséhez léteznek gyepgondozási munkálatok. Ezek végzésével kondicionálni lehet a gyepet, amely eredményeképpen kevesebb öntözés és kisebb vízfelhasználás lesz a végeredmény.

 

 

A gyep hőmérséklethez képesti vízigénye

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett

8 felett

Naponta, akár többször is!

30 – 35 C

6 - 8

Heti 5-6 alkalom

25 – 30 C

4 - 6

Heti 4 alkalom

20 - 25

3 - 4

Heti 3 alkalom

15 - 20

2 - 3

Heti 2 alkalom

 

Optimális öntözési időpontok

Öntözési időpontokÉlettanilag és a víztakarékosság szempontjából is a legmegfelelőbb öntözési idősáv a késő esti és a kora reggeli órák között húzódó időszak. A növények, így a gyep is ezekben az időpontokban szívják fel a nedvességben oldott tápanyagokat, és a párolgási veszteség is ilyenkor a legalacsonyabb.

 

A 20C fölé emelkedő esti hőmérsékletben történő öntözés erősen hozzájárulhat a fű gombásodásához. Ilyenkor a kora reggeli öntözést javaslom!

 

 

A GYEPSZŐNYEG ÖNTÖZÉSE  3.

Gyepszőnyeg öntözése

 

A gyepszőnyeg közvetlen telepítése utáni öntözés teljesen más lapra tartozik, mint a gyepek általános öntözése, mert ilyenkor a kész másféléves gyep gyors legyökeresedését kell elérnünk.

 

Öntözés a telepítés alatt és után

 

A meleg időszakokban, amikor a gyepszőnyeg a végleges helyére került, akkor minden lerakott 50 négyzetméter után öntözze be a gyepszőnyeget. Ha kánikulai időszak van, és azt tapasztalja, hogy forró a talaj ahova a gyepszőnyeget telepíti, akkor permetszerűen, enyhén öntözze be a gyepszőnyeg fonákját a forró talajra görgetés előtt! Figyeljen arra is, hogy a kigörgetett tekercsek semmiképpen ne álljanak 30 percnél többet.

 

A frissen telepített gyepszőnyeg öntözése

 

Amikor elkészült a gyepszőnyeg telepítésével, akkor alaposan és egyenletesen öntözze meg. Nyári időszakban ismételje meg az öntözést minél többször.

A telepítés után 12-15 mm öntözővizet igényel a frissen telepítettt gyepszőnyeg. Az öntözési darabszámot 3-4 naponta csökkentse, míg az öntözés időtartamát növelje. Ezzel hozzászoktatva a gyepszőnyeget a mély gyökérzet eresztéséhez azzal, hogy egyre mélyebbre ható öntözést alkalmaz.

200-300 nm bólogató öntözővel ilyenkor napi 8 óra öntözést is igényel, míg automata öntözőrendszerrel is minimum naponta 2 órát. És most nem vicceltem! Kézzel meg se próbálja.

 

A gyepszőnyeg tekercs öntözése

 

Tilos a gyepszőnyeget feltekert állapotában, azaz tekercsben megöntözni, mert pillanatok alatt befülled, a fűszálak megsárgulnak, gombásodhat.

Ha nem sikerült befejezni a munkát, akkor a tekercseket helyezze árnyékba és így óvja meg a kiszáradástól. Ha van elég árnyékos felülete, akkor ki is tekerheti, akkor viszont a szabad öntözni. Csak módjával öntözze, hogy másnapra a víztől megnövekedett súlya miatt nehogy szakadjon!

 

Öntözési útmutatóÖntözésben otthon vagyunk!

 

AJÁNLATKÉRÉS

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!