ÖNTÖZŐRENDSZER ÉPÍTÉS

Tartalom:

1. Öntözőrendszer építés lépései
2. Öntözőrendszer építés szerszámai
3. Hibák az öntözőrendszer építésében

 

ÖNTÖZŐRENDSZER ÉPÍTÉS LÉPÉSEI  1.

Öntözőrendszer építés

Gyakran kérik tőlem az ügyfeleim, hogy mondjam el, hogy pontosan milyen munkamenet fog történni, amikor építjük az öntözőrendszert. Teljesen érthető módon kíváncsiak az emberek és szeretnék valamennyire felmérni azt, hogy a szeretett kertjükbe milyen beavatkozások fognak történni.

Más szempontokból pedig a következő munkafolyamati leírás azoknak is segítség lehet, akik azt szeretnék felmérni, hogy a saját maguk épített öntözőrendszer mekkora munkával jár. Nekik természetesen már az érdeklődéskor is több segédanyagot biztosítunk ehhez, hogy ne érhesse kellemetlen meglepetés őket.

 

Az öntözőrendszer építése lépésekben:

 

 • A terület átvétele és az esetleges változások szemrevételezem.
 • Az öntözőrendszer alkatrészeit és a telepítéshez szükséges szerszámokat bepakolom.
 • Átbeszélem kollégáimmal a munkafolyamatokat és kiosztom a teendőeket. Hozzálátunk az öntözőrendszer megépítéséhez.
 • A helyszín adottságainak megfelelően ez az árkok kiásásával történik, ami kétféleképpen is lehet. Ha kész gyep van, akkor gyeptéglázási módszerrel, amivel nem okozunk kárt a gyepfelületnek. Ha töltött talaj van, akkor egyszerűen kiássuk az árkokat.
 • A kiásott árkokba lehúzzuk a vízcsöveket, és felszereljük rá az öntöző elemeket.
 • Szintén a helyszín adottságainak megfelelően elhelyezzük a szelepeket. Ha a szelepek vízaknában lesznek, akkor kifúrjuk a vízcsövek helyét. Ha hagyományos módon szelepaknába lesznek, akkor kiássuk a szelepakna helyét és beleszereljük a szelepeket.
 • Bekötjük a megfelelő szelepekbe a különböző zónák vízcsöveit, és lehúzzuk a kábelt is, ami a szelepeket az automatikával köti össze.
 • Felszereljük az automatikát és az esőérzékelőt, és bekötjük a kábelezéseiket.
 • Rákötjük a főnyomócsövet a vízforrásra. Amennyiben ez egy szivattyúsgépészet kiépítését igényelte, akkor természetesen előtte kiépítjük.
 • Nyomás alá helyezzük az öntözőrendszert és kipróbáljuk a zónák elindításával az automatikát. Mindeközben átnézzük a rendszer esetleges szivárgásait.
 • Letemetjük az árkokat, és visszaállítjuk a kertet az eredeti formájába.
 • Beállítjuk a szórófejeket és lehúzzuk a csepegtető csöveket. A kert adottságainak megfelelően más egyéb felszíni öntözési elemeket szerelünk fel.
 • Amikor mindent rendben találtunk, akkor összetakarítunk és levonulunk a területről.
 • Beprogramozzuk a tulajdonossal a vezérlőegységet ezzel betanítva a használatára, és átadjuk az öntözőrendszert.

 

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER ÉPÍTÉS SZERSZÁMAI  2.

Öntözőrendszer szerszámai

 

Az öntözőrendszer építés elengedhetetlen eszközei a szerszámok. A bemutatott szerszámok (teljesség igénye nélkül) a legjellemzőbbek, amelyek biztosan ott lesznek egy telepítőnél, illetve amire szüksége lesz Önnek, hogy képes legyen elvégezni a munkát.

 

Ásó

Ásó

 

Gereblye

Gereblye

 

Lombseprű

Lombseprű

 

Ültető kanál

 

Gumikalapács

 

Vízpumpa fogó

 

Sniccer

 

Csővágó olló

 

Csavarozó gép

 

Fúró

 

Krova készlet

 

Csavarhúzó készlet

 

Az öntözőrendszer megépítéséhez látható, hogy nem szükségesek nagyon speciális szerszámok, viszont elég sok mindenre szüksége lesz annak, aki erre adja a fejét. Én folyamatosan építek automata öntözőrendszereket, ezért nem tudok mást tanácsolni, mint azt, hogy csak minőségi szerszámokkal dolgozzon! Én így teszek.

 

HIBÁK AZ ÖNTÖZŐRENDSZER ÉPÍTÉSÉBEN  3.

Hibák az öntözőrendszer építésben

 

A következőkben felsorolt hibákat jól felkészült, nagy gyakorlattal rendelkező, munkáját felelősséggel végző szakemberek nem fogják elkövetni. Ezek nem olyan hibák, amik „becsúsznak”, hanem az alapok. Olyan szakmai alapok, amely ismerete nélkül nem tehette ki a lábát öntözőrendszer telepítő arról a helyről, ahol képezték.

Ha Ön nem kapott ilyen jellegű szakmai képzést, de öntözőrendszerét magának szeretné telepíteni, akkor figyeljen ezeknek a hibáknak az elkerülésére.  Ha igénybe veszi a Szereld magad! szolgáltatásunkat, akkor ezeket bizonyosan el fogja kerülni! Ennek oka az, hogy a díjmentes tervezés, a többszörös átbeszélés, a telefonos és más segédeszközök miatt ez mind kizáródik.

Csak a tökéletes öntözőrendszer maradhat!

 

Az öntözőrendszer építés alapvető hibái:

 

 • Különböző működési elvű szórófejek egyidejű alkalmazása egy zónán

 

A leggyakoribb és a legdurvább hibák egyike! A hiba az ebben, hogy a különböző működési elvű szórófejek percenkénti vízkibocsátása is különböző. Ezért vagy túlöntözés, vagy alulöntözés, vagy mindkettő egyszerre lesz az eredmény.

 

 • Nem megfelelő szórófej kiosztás

Az azonos típusú szórófejek fejkiosztása nem megfelelő, ennek következtében nincs vízátfedés a szórófejek között. Egyenetlen öntözés, egyenetlen csapadékmegoszlás lesz az eredménye, amely hatásai a gyepen a forró nyári időszakokban azonnal jelentkezni fognak.

 

 • A szórófejek és a szelepdobozok szinttől való eltérése

 

A szórófejeknek és a szelepdobozoknak a földszinttel egy vonalba kell lenni illetve egy-két centivel alacsonyabban. De amikor ettől jóval eltérően mélyebben van, az befolyásolja a szórófej teljesítményét és a szelepházra lassan rá fog a föld mosódni. Még gyakoribb hiba, ha feljebb van, mert ekkor a fűnyíró belekaphat, és könnyen megbotlunk benne.

 

 • Az esőérzékelő takarása

 

Ez a hiba nem csak közvetlenül a telepítéskor jöhet létre, hanem utána bármikor a növények növekedésével, vagy gondatlanságból. Ne építsük olyan helyre az esőérzékelőt, ahol bármiféle takarásban lehet. Eredménye, hogy nem kapcsol le az öntözőrendszer amikor esik az eső.

 

 

 • Az öntözőrendszer túltervezése

 

- Ez jelenti azt, amikor több szórófejet terveznek és építenek be, mint ami szükséges. Eredménye jóval drágább öntözőrendszer.

- Ez továbbá jelenti azt is, hogy a rendelkezésre álló nyomást és litert nem figyelembe véve túl sok öntöző elemet helyeznek el.

Eredménye nem kielégítő öntözés.

 

 • Az öntözőrendszer alultervezése

 

-  Ez jelenti azt, amikor kevesebb szórófejet terveznek és építenek be, mint ami kívánatos.

Eredménye nem kielégítő öntözés.

- Ez továbbá jelentheti még azt is, hogy a rendelkezésre álló nyomást és litert nem használják ki az öntözőrendszer megépítésénél.

Eredménye drágább öntözőrendszer.

 

 • Az öntözés típusainak a helytelen kiválasztása

 

A szórófejek, a csepegtető öntözés, vagy más öntözési módok nem megfelelően vannak kiválasztva, ezáltal nincsenek összhangban a kert sajátosságaival, igényeivel. Nem kielégítő öntözés, illetve túlöntözés lesz az eredménye.

 

 • A nyomvonalak ésszerűtlen elrendezése

 

Ettől még lehet jól működő az öntözőrendszer, viszont a javításoknál komoly fejtörést okoz majd az ésszerűség hiánya. Eredménye nehéz és bonyolult javítási helyzetek.

 

 • Nehéz hozzáférhetőség

 

Azok az alkatrészek, amelyek rendszeres karbantartást igényelnek, illetve fontos funkcióik vannak, elérhetetlen vagy nehezen megközelíthető helyen vannak! Eredménye rossz kezelhetőség.

 

 

öntözőrendszer építésSzeretne egy hibátlan öntözőrendszert?

 

AJÁNLATKÉRÉS

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!