ÖNTÖZŐRENDSZER JAVÍTÁS

Tartalom:

1. Öntözőrendszer javítás
2. Alkatrészek javítása - cseréje
3. Öntözőrendszer átalakítás
4. Öntözőrendszer feltámasztás

 

ÖNTÖZŐRENDSZER JAVÍTÁS  1.

Öntözőrendszer javítás

 

Amikor az öntözőrendszer meghibásodik, és csak részlegesen tudja megoldani a kert locsolását, vagy rosszabb esetben teljesen megáll, gyakran nagy kellemetlenségeket okoz. Még inkább van ez így, ha mindez a forró kánikulai időszakban történik, amikor egy nap is elegendő ahhoz, hogy veszítsen a kert az állagából, esztétikájából, mi több, sárgulni kezdjen a fű!

Ilyenkor S.O.S. van szükség a gyors segítségre!

 

SEGÍTSÉGKÉRÉS ITT!

 

 

 

Általában az öntözőrendszer javításról

Az automata öntözőrendszer amennyiben szakember szerelte össze és minőségi anyagok felhasználásával készült, nem hajlamos a meghibásodásra. Általában a hibák nagy részét valamilyen külső hatás következtében szenvedi el az öntözőrendszer, mint például homok kerül a rendszerbe, vagy nem megfelelően van téliesítve. Előfordult már nem is egyszer az is, hogy villám kár sütötte meg az automatika áramkörét.

Természetesen előfordul, hogy gyári hibájából vagy elöregedés, elhasználódás következtében meghibásodik valamelyik alkatrész. Ezeknek az alkatrészeknek a részelemei a leggyakrabban nem javíthatók, hanem cserélni szoktuk őket. Ha ez garanciális időn belül történik, akkor természetesen díjmentesen.

Az is előfordul, hogy nincs is nagy baj, csak mindösszesen rosszul van beállítva az öntözőrendszer. Egy szakember ezt rövid idő alatt orvosolni tudja egy kis állítással az automatikán és a szórófejeken.

 

ALKATRÉSZEK JAVÍTÁSA – CSERÉJE  2.

Öntözőrendszer alkatrészek

 

Az automatika meghibásodása

Az öntözőrendszer vezérlőegységei egyszerű LCD panelek, amelyek jellemzően megbízható működésűek. Csak ritkán hibásodnak meg maguktól, inkább a nem megfelelő elhelyezés okozza a problémát. Beltéri és kültéri változatban is kaphatók, ami nem véletlen. A beltéri változatok nem tűrik a nedvességet és a párát, száraz helyet igényelnek, ami fagymentes helyen van.

Meghibásodásuk esetén a javításuk igen korlátozott, ezért leggyakrabban cserével orvosolható a probléma.

 

Az esőérzékelő meghibásodása

Az esőérzékelő és a működése is igen egyszerű. A csapadék hatására benne lévő szarvasbőr lamellák megdagadnak és egy kapcsolót nyomva tartanak. Kiszáradáskor ez a kapcsoló kienged, így nem blokkolja tovább az automatikát. Csak nagyon ritka esetben romlanak el, vagy vannak akadályoztatva a működésükben.

Vannak olyan esőérzékelő típusok, amelyekbe a darazsak beköltöznek, néha más kis állatka is. Eltávolításukkal megoldódik a probléma. Azonban a legtöbb probléma az esőérzékelő rossz elhelyezéséből, vagy az elhelyezés körülményeinek megváltozásából adódik.

Előfordulhat szálszakadás is az automatikával összekötő kábelszakaszon. Ilyenkor a kábel (nem mindig könnyű) lecserélésével megszűnik a probléma.

Tényleges meghibásodásuk esetén a javításuk igen korlátozott, ezért leggyakrabban cserével orvosolható a probléma.

 

A mágnesszelepek javítása

Egy mágnesszelep két részből áll: 1. mechanikus rész (ház) , 2. elektromos rész (szolenoid). Ezek a szelepek fő ellensége a homok, illetve a szennyezett víz. Míg a mechanikus részeket a szennyeződések, addig a szolenoidot a helytelen téliesítés (szárazon járás) tesz tönkre. Ez akkor fordul elő, amikor télire az öntözőrendszer automatikáját nem kapcsoljuk ki, és az automatika változatlanul nyitogatja szárazon a szelepeket.

A leggyakoribb hibája, amikor nem zár el, vagy zárt állapotában átereszt. Ezt a membránra rakódott szennyeződés okozza, és a legtöbb szelepnél átmosással javítható. A szolenoidok cseréje is lehetséges a ház cseréje nélkül.

 

A szórófejek meghibásodása

Spray szórófejek és fúvókáik

A spray szórófej házak olyan végtelen egyszerűek, hogy az elöregedés szokott végezni velük. Leggyengébb alkatrészük a nyaktömítés. Meghibásodásuk jellemzően a cserélhető fúvókáikban, annak eltömődésével jelentkezik. Ez néha kimosható, néha cserével megoldható.

Rotoros szórófejek

A rotoros szórófej már összetettebb belső szerkezettel rendelkezik. Meghibásodásukat a szennyezett víz okozza, amely a forgó alkatrészeket teszi tönkre. Ha elromlik, akkor vége. A rotor szerkezet, vagy a teljes szórófej (rotor szerkezet+ház) cseréjével orvosolható.

 

ÖNTÖZŐRENDSZER ÁTALAKÍTÁS  3.

Öntözőrendszer átalakítás

 

Gyakran előfordul, hogy a kert paraméterei megváltoznak. További öntözést igénylő helyek szabadulnak fel a kertben, vagy egy újabb telek csatolódik a meglévőhöz. Ilyenkor szükséges az öntözőrendszer bővítése, átalakítása.

Sajnos más helyzetek is adódnak, amik befolyásolják az öntözőrendszerünket és az átalakításra kényszerítik. Azokon a településeken, ahol folyamatosan és nagyobb számban jelennek meg új fogyasztók, ott a hálózati víz nyomása és a percenkénti átfolyása literben lecsökken. A korábbi vízparaméterekre tervezett öntözőrendszer ez által már nem tud az optimumon működni. A szórófejek locsolási sugara lecsökken, ahogyan a kijuttatott vízmennyiség is. Ekkor már további szórófejekkel nem terhelhetők a zónák, nem marad más hátra, mint az átalakítás.

Szintén hasonló okoknál fogva, illetve az aszály hatásai miatt öntöző kutak apadnak és száradnak ki ezeken a területeken. Az egyszerre kivehető vízmennyiség ez által lecsökken.

A fent említett második esetben megoldást jelenthet a nyomásfokozó szivattyú beépítése a halózati vízre, de erre nincs mindig lehetőség. Ahogyan arra sem, hogy egy letelepített ciszternába töltve a vizet egy megfelelő szivattyúval tápláljuk meg az öntözőrendszert. Ha a lehetőségek megvannak erre, akkor ezek más szempontból is jók lehetnek. Például a ciszternába az esővizet is begyűjthetjük házunk tetejéről.

Az öntözőrendszer szerencsére nem egy statikus berendezés. Átalakítása, betoldása, áthelyezése csak szándék és jó szakmai ismeret kérdése. Viszonylag egyszerű módon, a kert állapotába csak kisebb beavatkozással kivitelezhető munka.

 

 

ÖNTÖZŐRENDSZER FELTÁMASZTÁS  4.

öntözőrendszer

 

Sajnos vannak „halott” öntözőrendszerek is, és olyanok, amik már az elkészülésük után azonnal képtelenek voltak a helyes – vagy egyáltalán véve a – működésre. Nem ritkán fűszerezi mindezt az is, hogy időközben burkolatok, építmények, más műtárgyak, megnőtt növények, egy-két méter talaj, beton nehezíti a csőhálózathoz való hozzáférést.

Erre a lehetetlen körülményre lett kifejlesztve egy szórófej, ami valójában a szórófejbe tehető fúvóka. Ez a fúvóka kis literszám és nyomás mellett is nagy hatékonyságot mutat, ezért számtalan „eltemetett” öntözőrendszer talpra állítása fűződik a nevéhez!

 

A fúvóka nem más, mint az MPR Rotátor!!!

Öntözőrendszer javításEgy öntözőrendszer működjön jól!

 

AJÁNLATKÉRÉS

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!